Siirry pääsisältöön

T niinku Treeni


Viikon suuri oivallus: treenaaminen jotenkin mystisesti auttaa.

Nyt ollaan jo tiistain puolella, mutta tässä viimeisten kahdeksan päivän aikana meillä on ollut kovin aktiivinen treeniputki, tokoilemassa on käyty viitenä päivänä kahdeksasta ja yhtenä kävin myös vetämässä parin tunnin koulutuksen tokosta nuorille. 1/3  välipäivistä meni pitkästä aikaa lenkillä Emilian ja poikien kanssa ja yksi Vihdissä Belgipäivässä, rankkaa tää koirailu kun on suurimman osan vuodesta ottanut melko rennoin ottein :D

Treeneistä kirjoitin kaikista jotain, osasta vähän tarkemmin ja osasta vähemmän tarkasti, joitain oivalluksia on mahtunut mukaan mutta lähinnä kirjoittelin ylös mitä (ja miten) ollaan treenattu. 
 

MAANANTAINA hilpaistiin Nastolaan Piuhan kanssa treenaamaan tokoa Jennan ja Alinan kanssa. Otin vain Piuhan mukaan, mikä oli varmaan ihan hyvä juttu kun kentällä vietettiin taas ikuisuus.

Puuhasteltiin ensimmäisessä setissä merkin kiertoa ja ruutua, pieni pätkä seuraamista mahtui myös mukaan. Näitten lisäksi ohjelmassa oli jäävä maahanmeno ja kaukot.

Tehtiin kierto ilman "tötsäpalkkaa" ja Piuha kiekaisi lähtiessään, muuten ihan ok. Se lähtee kivasti kauempaakin kiertämään mutta pitäisi oikeasti malttaa tehdä vielä niin että palkka on merkillä, vauhtia saisi nimittäin olla enemmän vaikka laukalla liikkuukin. Jos hetsaan niin edelleen alkaa huuto, pitää alkaa natseilemaan siitäkin.

Liikkeestä maahanmeno tehtiin pentutreeninä (siis peruuttaen) ja koirasta lähti ihan hyvät vibat, kiva treeni oli sekin. Piuha teki varsin näpsäköitä maahanmenoja.

Kaukot tehtiin lähietäisyydeltä ilman käsimerkkejä. Parit maahanmenot pyysin korjaamaan (ei tarpeeksi nopea ja väärä tekniikka), mutta muuten hienoja vaihtoja, tosi siistiä että tää asia on ottanut nyt edistysaskeleita :)

Ruutuun hetsailin vähän ja kyllähän se sinne meni mutta... Toisella kerralla pysäytyin, vaati tosi voimallisen käskyn siihen. Lopuksi suora palkka ruudusta.


TIISTAINA treenattiin iltasella vakkarikentällä molempien kanssa. Piuha puuhaili kaukoja, noutoa ja luoksetuloa. Sokan kanssa tehtiin niinikään kaukot ja luoksetulo, niiden lisäksi vielä seuraamista.

Piuhan maahanmeno oli hidas kaukojen jätössä , sen pyysin tekemään uudestaan. Jos räyskytti, ärähdin, pari kertaa i-m vaihdossa läsähti liian pitkälle.
Luoksarissa näytti hetken siltä että vanhasta muistista kirmaisee eteen, mutta korjasi kuitenkin siististi sivulle.
Nouto ihan jees, tehtiin vauhtinoutona, kaikki hyvin siihen asti kunnes kapulan saisi vaihtaa palkkaan :D Ei irtoa ei....

Sokka teki kaukojen asentoja sekä kaukokäskytettynä, että kiepein. Eli pyysin sitä tekemänä kiepin jonka jälkeen käskytin satunnaisen asennon. Kaikki oli tällä kertaa riittävän hyviä :)
Maahanmenoissa Sokka meinasi pari kertaa lähteä sivulta mukaan kun tehtiin paikkista, se ei ollut ihan messissä.
Seuraamisissa Sokan tyyppivikaa, pysähdyksissä valuu eteen, mutta korjaa kyllä itse hyvin oikealle paikalle, muuten hyvä.
Luoksariin sain hienon idean tehdä vauhtiluoksarin, oli liinat ja kaikki. Virhe tuli siinä vaiheessa kun sanoin apparille että sille voi vähän kuiskutella ja hetsata. Niin... mitä tekee mäyräkoira kun sille kuiskii että missä joku menee - yrittää lähteä jänisjahtiin. Onneksi oli se liina :D


KESKIVIIKKONA oli perinteisen keskiviikkotodet, kerrankin olisi ollut vähän ohjaustakin tarjolla mutta mulla oli niin hienot etukäteissuunnitelmat etten halunnut hylätä niitä.

Piuha treenasi suunnitelman mukaan ohjattua noutoa ja ruutua. Ohjatussa Anni teki liikkurin hommia.

Ohjatussa noudossa jätin koiran mielikuvitteellisen merkin kohdalle, josta käskytin ensin vasemmalle kapulalle. Piuha meinasi hakea oikean, mutta kiellosta pysähtyi hienosti eikä ehtinyt koskea väärään ollenkaan ja sain haetettua vasemman kapulan sillä. Toisella kerralla haettiin oikea kapula ja se meni mallikkaasti, hyvä Piuha :) Taas sama juttu, eli kapulan vaihtaminen leluun ei oikein suju.
Ruutua tehtiin lyhyeltä matkalta namipalkalla, Piuha haki hyvin ruutun ja tällä kertaa teki tosi hyviä stoppeja! :) Kyllä se tästä, vahvistellaan vaan oikeaa paikkaa ja stoppeja, matka tuskin tulee olemaan ongelma.

Sokka teki ruutua, kapulan pitoa, jäävää maahanmenoa ja leikki.

Ruutu oli yllättävän hyvä, kokeiltiin vähän kosketusalustaa, mutta ei siitä mitään apua sitten enää ruudussa ollut :D Sain kivoja makuitakin ruudun sisällä Sokalta!
Kapulan pidon Anni liikkuroi ja Sokka ällötti suuresti ottaa kapula suuhun, kun otti niin piti kyllä kohtuullisen hyvin.
Liikkuroituna tehtiin myös jäävä maahanmeno ja muisti pätkii sen verran etten nyt muista miten se meni :o Tuskin mitään yllättävää katastrofia kävi ainakaan.


SUNNUNTAINA suunnattiin taas Alinan kanssa kentälle.

Piuha teki merkinkiertoa, pikkupätkät seuraamista, jäävän seisomisen, kaukoja, luoksarin ja noutoa.

Ensin tehtiin merkinkiertoa, palkka oli valmiina (vein pallon törpän taakse ennenkuin hain koiran) ja Piuha oli niin pärinöissään että meni (hiljaa!!) ja ihan täyzii, meinasi mennä palkastakin ohi mutta huomasi sen sitten kun oli jo melkein mennyt ohitse. Ihan sika hyvä, ei otettu enempää. Hyvä huomio oli tää että kannattaa tehdä ekana kun haetaan vauhtia ja palkka voi olla valmiina.
Kaukot tosi hyvät, maahanjättö piti korjata sillä meni taas hitaahkosti ja pari istumista piti muistutella muuten jees. Tällä treenikerralla Piuha teki oikeasti tosi hyviä maahanmenoja, tosi kiva että sille on nyt iskostunut noinkin hyvin mieleen kaukojen maahanmenon tekniikka. Se useammin nykyään myös ihan itse tarjoaa pomppua istumaannousihin, wuhuu!
Luoksari hyvä muuten mutta kyllähän se voisi tulla ripeämmin sivulle, kokeiltiin tähän patukalla ohjaajan ympäri pyörittämistä mutta en itse osannut tehdä sitä kunnolla :D Alinan kanssa Piuha kokeili sitä myös ja kyllä siinä on ainesta.
Nouto palautukset - pidot hyviä. Vauhtia palautukseen ja lyhyeltä matkalta kapulan kanssa sivulle.
Seuraamisissa Piuha oli ihan ok, nyt näkyi käännöksissä aukeaminen, täykkärissä ja oikealle kääntymisessä se lähtee vähän paikaltaan mitä en haluaisi että tapahtuu. Pitänee palkata tosi paljon niitä käännöksiä ja tietysti siltä uskaltaa jo vähän vaatiakin että keskittyy hommiin. Toisella yrittämällä levähdystä ei samalla tavalla tapahtunut. 
Noutoja tehtiin perusasennosta, edelleen heitto vaivaa sitä, mutta nyt pysyi silti sivulla. Palautukset on vaikeita - kannattaisi varmasti treenata niitä ihan erikseen lyhyeltä matkalta. Piuha pitää kapulaa siististi kun se on sivulla ja hakee, mutta kun ohjaan sen sivulle kapula suussa niin se on vähän jännää ja kapula alkaa pyöriä suussa.
Liikkeestä seisominen täysi 10, ei korjattavaa :)

Sokka puuhasteli seuraamisen, kaukokäskyjen ja noutojen sekä pitojen ja jäävän maahanmenon parissa. Toisessa setissä haisteli ilmaa, mutta tuli kentälle hienosti haistelematta maata kun kielsin siitä kerran.

Seuraamisissa se oli selvästi jotenkin vaivaantunut. Jouduin kannustamaan sitä todella paljon kun se jätätti, ja silti se tuli seuraamaan vähän vaikeasti. Mielentilaa pitäisi saada selvästi vähän modattua, nyt Sokka on oppinut että kentällä natseillaan ja siellä ei ole kovinkaan hauskaa.
Jäävä maahanmeno vaati kaksi korjausta että meni maahan. Nousi ensimmäisellä käskyllä kuitenkin ylös mikä on hyvin positiivista.
Kaukoissa ensimmäinen m-i ei toteutunut ekalla ksäkyllä, sitten pari hyvää toistoa. 
Noudoissa ei meinannut lähteä hakemaan kapulaa, tässä on taustalla varmasti se, että Sokka haaveili omatoimisesta metsästysreissusta, tiesi ettei saa lähteä mihinkään, joten ei sitten varmuuden vuoksi lähtenyt edes kapulalle kun kauemapana minusta sen itsehillintä on vielä huonompi. 
Pidoissa otti jo kapulan paremmin suuhu, mutta ennakoi irrotusta=löystää otetta kun käsi menee kapulan lähelle. Lääkkeeksi käden vieminen kapulan lähelle ja irrotukset suoraan palkalle niin että saa tiputtaa kapulan maahan.

Sokka toisessa setissään haisteli ilmaa, eikä tehnyt niinkuin olisin halunnut joten joutui vähän kesken kaiken autoon. Se ei keskittynyt leikkimiseen eikä hommiin kunnolla muutenkaan.


MAANANTAI (3.10.) - kuvat c Jenna - Seitsemän koiran voimin tottistelemaan, Sokka teki kaksi kiekkaa ja Piuha vaan yhden, kivat treenit TAAS!

Piuha ei tehnyt mitään suurta treeniä, leikittiin ja haettiin fiilistä kapulaan.

Leikitin Piuhaa, otin kapulan ja leikitin vähän sillä ja hetsailin, Piuha oli todella kiinnostunut kapulasta ja hyvällä fiiliksellä menossa mukana. Tehtiin parit heitot ja Piuha lähti hyvin hakemaan, mutta palauttaessa taas ongelmana kapulan vaihto palkkaan. Vikalla toistolla lähdettiin juoksemaan kapulan kanssa pois kentältä, mutta jäätiin ihan laidalle koska se on Piuhalle autoa miellyttävämpi paikka, siinä kapula pois ja koiralle kiitokset ja rauhoittumishetki.

Sokka teki jäävää maahanmenoa, leikki paljon, seurasi ja piteli kapulaa.

Jäävät oli ihan jees, nyt maahanmenot onnistui paremmin. Palkkasin leikillä (kelpasi). 
Seuraamiset oli aika hyviä! Tehtiin hiiiiitaassa vauhdissa käännöksiä ja lyhyttä suoraa, paikka pysyi aika hyvin. Kuvista katsottuna se oli kyllä joitakin kertoja turhan edessä, mutta ainakin fiilis oli paljon parempi sunnuntaihin verrattuna!
Kapulan pito oli myös parempi, mielellään se ei vieläkään ota kapulaa (juontaa juurensa eräästä epäreilusta pitotreenistä jossa hermostuin sille kun se ei pitänyt metskua) niin mielellään, mutta piti paremmin. Palkkasin nyt suoraan pidosta ilman luovutusta (jes ja kapula saa tippua).
Toisessa setissä leikittiin vielä lisää ja tehtiin parit noudot.
Noudoissa taas ongelmana oli se ettei Sokka meinannut lähteä kapulalle kunnolla, saatiin tehdä muutama toisto ennenkuin olin niin tyytyväinen että lähdettiin autolle saaliin kanssa. Sokka vaihtaa kivasti kapulan palkkaan ja se on ihana kun se ihan tyytyväisenä kantaa lelunsa autolle kuin mikäkin purukoira :)

Sokan osalta päivä oli kokonaisuudessaan paljon edellistä parempi, taidetaan nyt pitää leikkikuuri, vain vähän "oikeaa" treeniä, jos saataisiin Käyriksen mielentila taas positiivisemmaksi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jalkapotilaan elämää

Voi, voi tätä elämää Sokan jalka on lähtenyt hienosti parantumaan, kunnes eräänä aamuna tossu lähti lenkillä kahdesti jalasta ja sen vuoksi jalkaa huuhdellessani ja kuivatessani huomasin että ihosta oli lähtenyt kenties kuivaamisen yhteydessä pala irti tikkeineen päivineen. Onneksi se oli aika pintapuolinen pala, mutta altistaahan se siltikin jalkaa pöpöille tavallista enemmän. Mielestäni päästiin aika helpolla haavan kanssa, se parani varsin siististi. Pieni kuvakokoelma toipumisen varrelta: Patologin lausunto tuli leikkausviikon perjantaina (tosi nopeasti kun 14vrk oli arvio). Tuloksena kasvainmuutos, mutta todennäköisesti hyvälaatuinen ja uusiutumis- ja etäpesäkeriski on varsin pieni Patologin lausunto : "Ihomuutos etujalasta: Ekstramedullaarinen plasmasytooma Näytteessä todettiin tiiviisti pakkautuneista kohtalaisen pleomorfisista pyörösoluista koostuva, varsin tarkkarajainen kasvainmuutos. Tuumorisolujen joukossa todetaan varsin suurikokoisia kasvainsoluja, joist

Sokan varvaspäiväkirja #1

Sokan kauan sitten irronnut kynsi päätti tänä vuonna alkaa kasvamaan. Käytiin eläinlääkärissä, kynsi nyrhittiin ja sen alta löytyi epämääräinen kasvu, eli toisin sanoen poistuttiin lekurista luusyöpäepäilyn kera. Kynnessä ei ollut edes verisuonitusta ja se kasvoi haperona ja paksuuntuneena. Saatiin aikaa miettiä, että otetaanko jalasta ensin rtg ja sitten kynnen poisto, vai suoraan poisto. Erinäisten sattumusten vuoksi (pakollisia koirien yökyläilyjä hoitopaikoissa) päästiin vasta nyt useamman viikon jälkeen sitten itse toimenpiteen äärelle. Tänään oli sitten se päivä. Sokalle oli tarkoitus tehdä vähintään osittainen varvasamputaatio, että kynsi saataisiin pois. Vein Sokan aamupäivällä vastaanotolle, se rauhoitettiin ja sitten lähdin itse takaisin töihin. Iltapäivällä menin hakemaan koiraa ja leikkaus oli onneksemme sujunut hyvin! Sokan uloin varpaan luu oli paksuuntunut ja se siis myös viittaa luukasvaimeen, joten tuloksena oli käytännössä koko varpaan amputaatio. Kaikki paksuun

Kovan onnen mäyräkoira

Sairastuvalta hyvää päivää - taas kerran. Alle 5 kuukautta sitten kannoin mäyräkoiraa tassu paketissa ulos, putsasin, kuivasin ja tossutin kerta toisensa jälkeen. Kipulääkettä päivittäin ja pieni pelko takaraivossa tuleeko siitä enää koiraa. No tuli siitä, kunnes koitti syksy ja uusi ongelma. Huomasin Sokan vasemmassa etujalassa kannuskynnen yläpuolella (eli ei se varvasjalka) patin ja päätin seurata tilannetta jonkun aikaa. Kyselin vähän ympäriinsä ja sain ohjeeksi kokeilla tehdä siihen pieni reikä ja puristaa mahdollinen mätä pois. No tein reiän, mutta mätää ei tullut vaan ainoastaan hieman verta. Eli vaihtoehdoiksi jäi joko niin paksu mätä, ettei tule pienestä reiästä ulos tai ettei siellä sisällä oikeasti ole mitään mätää vaan ihan kudosta tms. Patissa oli verisuonia ja sitä arvuuteltiin mm. jostain osumasta tulleeksi. Sokkaa patti ei vaivannut, mutta ronkittaessa se oli selkeästi kipeä. Seurasin tilannetta puolisen toista viikkoa kunnes tänään aamulla varasin sitten eläi