Siirry pääsisältöön

Jalkapotilaan elämää

Voi, voi tätä elämää

Sokan jalka on lähtenyt hienosti parantumaan, kunnes eräänä aamuna tossu lähti lenkillä kahdesti jalasta ja sen vuoksi jalkaa huuhdellessani ja kuivatessani huomasin että ihosta oli lähtenyt kenties kuivaamisen yhteydessä pala irti tikkeineen päivineen. Onneksi se oli aika pintapuolinen pala, mutta altistaahan se siltikin jalkaa pöpöille tavallista enemmän. Mielestäni päästiin aika helpolla haavan kanssa, se parani varsin siististi.

Pieni kuvakokoelma toipumisen varrelta:Patologin lausunto tuli leikkausviikon perjantaina (tosi nopeasti kun 14vrk oli arvio). Tuloksena kasvainmuutos, mutta todennäköisesti hyvälaatuinen ja uusiutumis- ja etäpesäkeriski on varsin pieni

Patologin lausunto:
"Ihomuutos etujalasta: Ekstramedullaarinen plasmasytooma
Näytteessä todettiin tiiviisti pakkautuneista kohtalaisen pleomorfisista pyörösoluista koostuva, varsin tarkkarajainen kasvainmuutos. Tuumorisolujen joukossa todetaan varsin suurikokoisia kasvainsoluja, joista osa on monitumaisia. Erityisesti muutoksen reuna-alueilla kasvainsoluissa todetaan viitteitä plasmasoludifferentaatiosta: soluilla on basofiilinen tai eosinofiilinen sytoplasma, eksentrisesti sijaitseva tuma, osalla soluista perinukleaarinen golgi-kirkastuma ja pyöreä tuma, jossa on tumakalvolle pakkaantunut kromatiini.
Kirurginen marginaali on puhdas.
Kyseessä on ekstramedullaarinen plasmasytooma. Ekstramedullaariset plasmasytoomat, ihossa tai suun alueella esiintyessään, käyttäytyvät yleensä hyvänlaatuisesti. Ne voivat olla ympäröivään kudokseen tunkeutuvia mutta ne lähettävät hyvin harvoin etäpesäkkeitä. Mikäli kasvain saadaan kokonaisuudessaan kirurgisesti poistettua,
muutokseen ei liity paikallista uusiutumisriskiä. Kirjallisuuden mukaan 90-95 %:ssa tapauksista kasvaimen kirurginen poisto pysäyttää kasvainsairauden etenemisen. 5-8 % uusiutuu paikallisesti ja näissä tapauksissa kasvain on ollut yleensä invasiivisempi ja kasvainsolukkoa on jäänyt alueelle. Tutkimusten mukaan etäpesäkeriski on noin 4 %:n luokkaa. Tutkitussa näytepalassa kasvainkudos vaikuttaa tulleen kokonaan poistetuksi."


No sitten ennen tikkienpoistoa jalkaa tutkiessani totesin, ettei siinä kyllä enää ole oikeastaan ollenkaan tikkejä jäljellä... Käynti oli sitten lähinnä kontrollikäynti ja haava oli parantunut tosi hyvin. Iho on vielä ohutta, joten metsälenkeille pitää suojata, mutta muuten saa lenkkeillä ja elää tossutta ja ilman kauluria. Jippii!

Jotta asiat eivät täysin iloksi muuttuisi, saatiin tilalle sitten häntäongelma. Olin koirien kanssa käymässä äitini luona ja oltiin siinä jonkin aikaa pihalla. Koska marraskuun mukana tuli viileät kelit, oli mäyräkoira takitettuna ja sai puuhastella narussa omiaan. Sokka pääsi ennen muita sisälle ja kun me loputkin siirryttiin sisätiloihin, huomasin että häntä roikkuu oudosti. Tietysti olin ensin varma että sillä on vähintään nikama vääntynyt ja mäyräkoirahalvaus tuloillaan. Häntä ei kuitenkaan ollut kipeä ja koiran ilmekään ei värähtyänyt kun nikamat kokeili läpi.

Konsultoin meidän kaveriporukan whatsapp-ryhmää ja sieltä tulikin ihanilta heti vastaus, että todennäköisesti vesihäntä. Toistaiseksi siis hoidetaan häntää sen mukaan eli pidetään peba lämpimässä ja nyt varmaan alan syöttämään myös kasvainoperaation jäljiltä jäänyttä Rimadylia myös.

Toivotaan jälleen pikaista paranemista mäyräkoiralle.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sokan varvaspäiväkirja #1

Sokan kauan sitten irronnut kynsi päätti tänä vuonna alkaa kasvamaan. Käytiin eläinlääkärissä, kynsi nyrhittiin ja sen alta löytyi epämääräinen kasvu, eli toisin sanoen poistuttiin lekurista luusyöpäepäilyn kera. Kynnessä ei ollut edes verisuonitusta ja se kasvoi haperona ja paksuuntuneena. Saatiin aikaa miettiä, että otetaanko jalasta ensin rtg ja sitten kynnen poisto, vai suoraan poisto. Erinäisten sattumusten vuoksi (pakollisia koirien yökyläilyjä hoitopaikoissa) päästiin vasta nyt useamman viikon jälkeen sitten itse toimenpiteen äärelle. Tänään oli sitten se päivä. Sokalle oli tarkoitus tehdä vähintään osittainen varvasamputaatio, että kynsi saataisiin pois. Vein Sokan aamupäivällä vastaanotolle, se rauhoitettiin ja sitten lähdin itse takaisin töihin. Iltapäivällä menin hakemaan koiraa ja leikkaus oli onneksemme sujunut hyvin! Sokan uloin varpaan luu oli paksuuntunut ja se siis myös viittaa luukasvaimeen, joten tuloksena oli käytännössä koko varpaan amputaatio. Kaikki paksuun

Kovan onnen mäyräkoira

Sairastuvalta hyvää päivää - taas kerran. Alle 5 kuukautta sitten kannoin mäyräkoiraa tassu paketissa ulos, putsasin, kuivasin ja tossutin kerta toisensa jälkeen. Kipulääkettä päivittäin ja pieni pelko takaraivossa tuleeko siitä enää koiraa. No tuli siitä, kunnes koitti syksy ja uusi ongelma. Huomasin Sokan vasemmassa etujalassa kannuskynnen yläpuolella (eli ei se varvasjalka) patin ja päätin seurata tilannetta jonkun aikaa. Kyselin vähän ympäriinsä ja sain ohjeeksi kokeilla tehdä siihen pieni reikä ja puristaa mahdollinen mätä pois. No tein reiän, mutta mätää ei tullut vaan ainoastaan hieman verta. Eli vaihtoehdoiksi jäi joko niin paksu mätä, ettei tule pienestä reiästä ulos tai ettei siellä sisällä oikeasti ole mitään mätää vaan ihan kudosta tms. Patissa oli verisuonia ja sitä arvuuteltiin mm. jostain osumasta tulleeksi. Sokkaa patti ei vaivannut, mutta ronkittaessa se oli selkeästi kipeä. Seurasin tilannetta puolisen toista viikkoa kunnes tänään aamulla varasin sitten eläi