Siirry pääsisältöön

Turhauttaa



Aika paljon, tai toisaalta suurin turhautumisen hetkiin verrattuna aika vähän.

Varmaan kaikki jotka on lukenut ennenkin juttuja Piuhasta, tietää mikä sen ongelma on.
Kun multa kysytään jossain koulutuksessa, miks mulla on mukana Sokka, eikä Piuhaa, vastaus on aina sama: "Koska se on vähän vammanen.". Sitä seuraa sepustus siitä, miten Piuhalle on vaikeaa olla vieraiden ihmisten kanssa ja miten koen itse helpommaksi tulla Sokan kanssa tilanteeseen johon saattaa sisältyä uusia paikkoja ja satavarmasti uusia ihmisiä.

Oon yrittänyt uskotella, että kyllä tää iän myötä helpottaa, mutta kun koira tilanteesta toiseen käyttäytyy miltein samalla tavalla kuin vuosi sitten, alkaa epäusko jo vähän hiipiä takaraivoon. Voin osoitella syyttävällä sormella itseäni tästä asiasta siinä mielessä, että kenties pentuna oltaisiin voitu käydä sosialisoimassa vieläkin useammin ja nykyäänkin hakeutua enemmän vieraiden ihmisten seuraan. Tuntuu vaan helpommalta luovuttaa ja vältellä niitä tilanteita.

Lauantaina 9.5 löydettiin itsemme mätsäristä, tuomari oli mukava nainen, sellainen josta olisin kuvitellut Piuhankin pitävän - no ei pitänyt. Murina pääsi ilmoille, tuomari rapsuttelu, Piuha antoi rapsuttaa, mutta ei ottanut tuomarilta nameja kuin pitkän mietinnän jälkeen. Edestakaisin mentäessä Piuha uskalsi, niinkuin oikeastaan aina, juosta kohti tuomaria ilman ongelmia.

Sitten päädyttiin jälleen 19.5. mätsäriin, miestuomari ja Anni Piuhan kanssa kehään. Se ei ole ikinä sanonut ihan pientä hentoista muria enempää vieraan kanssa kehässä ollessaan. No nyt sanoi. Ehkä Anni ei oo tarpeeks vieras enää (Piuhaa jo ihan ilastuttaa pelkästään Anninkin näkeminen!) tai sitten Piuha on ottanut suorastaan takapakkia. Piuha haukkui ja murisi, eikä antanut koskea. Onneksi tämäkin tuomari oli tosi kiva, antoi koiralle aikaa ja silitteli vain etupäästä. Oli kuulemma ylistänyt Piuhan liikkeitä ja kehunut muutenkin.

Molemmista mätsäreistä palattiin kotiin pelkkien sinisten nauhojen kanssa. Ei mikään ihmekään. Joskus Piuha sai anteeksi pölläilynsä, koska junnut ja murkkuikäset nyt "saattaa olla vähän tommosia", enää ei saa anteeksi.


Tiistain mätsärin kehäilyjen jälkeen kiikutin Piuhan vielä Erikan syöteltäväksi, Piuha ei oo nähnyt Erikaa ikinä, mutta ei murissut, oli ihan iloinen, namit kelpasi ja kukaan muukaan ympärillä olleista ihmisistä ei oikeastaan pelottanut. Ei kyllä toisaalta yllättänyt. Tilanne on niiiin erilainen, homma alkaa mun aloitteesta, ensin jutellaan ja sitten vasta otetaan kontaktia koiraan, kehässä tuomari tekee aloitteen ja tulee koiran luo.

Keskiviikkona käytiin tottistelemassa ja tehtiin yks luoksepäästävyyskin. Aiemmin ollaan tehty koetta mukaillen niin, että ensin mennään tuomarin luo itse, hihna löysällä, "juoksutarkastukseen" ja sitten tavan luoksepäästävyys. Menestys on ollut varsin vaihtelevaa.
Keskiviikkona tehtiin niin, että koira hengaili vapaalla hihnalla vierellä, ihminen tulee viereen, niin, että koira jää meidän väliin, mutta siihen ei vielä oteta kontaktia. Juteltiin apparin kanssa ja Piuha vähän murahteli. Hetken päästä appari kääntyy koiran eteen ja rapsauttaa leuan alta ja lähtee pois. Tehtiin tää kaks kertaa. Tokalla kerralla ei tainnut kuulua enää murinaa. Ehkä tää vois olla se meidän keino nyt ainakin toistaiseksi.

Piuha on erittäin suurella todennäköisyydellä menossa kesällä erkkariin ja sen jälkeen en tiedä mitä tapahtuu. Me muutetaan ainakin kesäkuun ajaksi eepeelle ja siellä ehkä saadaan ihan uusia ihmisiä käytettäviksemme. Mä haluaisin päästä tokokokeisiin ennen sääntömuutoksia ja haluaisin kiikuttaa ton koiran useampaan näyttelyyn ja haluaisin käydä tekemässä BHn, mutta ei oo mitään järkeä mennä tällaisen koiran kanssa mihinkään kokeisiin kun sen luoksepäästävyys on tässä kuosissa.

Haluaisin löytää tähän nopean ja helpon ratkaisun, mutta sellaista ei kyllä taida olla olemassakaan. Katotaan miltä näyttää sitten syksyllä...


Kommentit

  1. Heippa! Eksyin blogiisi ja tuli mieleen, että oletko koittanut _päämäärätietoista_ vastaehdollistamista ja käsittelystä erillisen tempun tekemistä? Sillä keinolla on saatu useampi groenendael kestämään käsittely. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseasiassa ei olla taidettu kokeilla! Tää vois kyllä olla tosi hyvä vaihtoehto. Mulle ongelmaisinta on kyllä tämän(kin) kanssa se päämäärätietoisuus ja kärsivällisyys, turhaudun vähän liiankin helposti.
      Kiitti sulle vinkistä :)

      Poista
    2. Tuossa on kyllä se juttu, että jos turhaudut ja ns. ylität koiran sietorajan, voit joutua aloittamaan alusta. On myös tärkeä tiedostaa, että mielentila tulee olla oikeanlaisena mukana jutussa alusta asti. Koira voi tehdä teknisesti oikein, mutta palkkaus "väärästä ajatuksesta" johtaa jatkossa myös teknisesti väärään suoritukseen.

      Poista
  2. Äh, voi harmi, että Piuha ei ole ihan rohkeimmasta päästä. Mulla aussieuros on kaikkea muuta, kuin se sakin rohkein. Sen kanssa on panostettu lajeihin, joissa ei tartte sietää ihmistä ihan iholla. Tokoilut tyssäsivät ääniarkuuksiin. Hiljaiset koepaikat olivat sille liian vaikeita, kun ennätti kuunnella kaikki risahdukset ja ahdistua niistä. Toivottavasti nyt keksimänne keino tepsii ihmisepäluuloon sen verran, että tokot onnistuvat. Aksun annoin alokkaassa nousta seisomaan luoksepäästävyydessä, se helpotti sen oloa. Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, mekin varmaan hylättäisiin nää luoksepäästävyyttä vaativat lajitheti jos olis muita vaihtoehtoja :D

      Mä en oo hirveemmin natseillut Piuhan kanssa asennosta luoksepäästävyydessä, mutta vois kyllä olla, että joku selkeä tehtävä helpottais vähän... Nyt pikkupelki on kyllä mennyt hiukan eteenpäim tässä asiassa! Ei se vieläkään tykkää, mutta ollaan saatu joitakin tosi hyviä onnistumisia :)

      Poista
  3. Heipparallaa! Teille olisi haaste meidän blogissa. :) (Liebster Awards)

    Janni / Toimintakyvyttömät

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jalkapotilaan elämää

Voi, voi tätä elämää Sokan jalka on lähtenyt hienosti parantumaan, kunnes eräänä aamuna tossu lähti lenkillä kahdesti jalasta ja sen vuoksi jalkaa huuhdellessani ja kuivatessani huomasin että ihosta oli lähtenyt kenties kuivaamisen yhteydessä pala irti tikkeineen päivineen. Onneksi se oli aika pintapuolinen pala, mutta altistaahan se siltikin jalkaa pöpöille tavallista enemmän. Mielestäni päästiin aika helpolla haavan kanssa, se parani varsin siististi. Pieni kuvakokoelma toipumisen varrelta: Patologin lausunto tuli leikkausviikon perjantaina (tosi nopeasti kun 14vrk oli arvio). Tuloksena kasvainmuutos, mutta todennäköisesti hyvälaatuinen ja uusiutumis- ja etäpesäkeriski on varsin pieni Patologin lausunto : "Ihomuutos etujalasta: Ekstramedullaarinen plasmasytooma Näytteessä todettiin tiiviisti pakkautuneista kohtalaisen pleomorfisista pyörösoluista koostuva, varsin tarkkarajainen kasvainmuutos. Tuumorisolujen joukossa todetaan varsin suurikokoisia kasvainsoluja, joist

Sokan varvaspäiväkirja #1

Sokan kauan sitten irronnut kynsi päätti tänä vuonna alkaa kasvamaan. Käytiin eläinlääkärissä, kynsi nyrhittiin ja sen alta löytyi epämääräinen kasvu, eli toisin sanoen poistuttiin lekurista luusyöpäepäilyn kera. Kynnessä ei ollut edes verisuonitusta ja se kasvoi haperona ja paksuuntuneena. Saatiin aikaa miettiä, että otetaanko jalasta ensin rtg ja sitten kynnen poisto, vai suoraan poisto. Erinäisten sattumusten vuoksi (pakollisia koirien yökyläilyjä hoitopaikoissa) päästiin vasta nyt useamman viikon jälkeen sitten itse toimenpiteen äärelle. Tänään oli sitten se päivä. Sokalle oli tarkoitus tehdä vähintään osittainen varvasamputaatio, että kynsi saataisiin pois. Vein Sokan aamupäivällä vastaanotolle, se rauhoitettiin ja sitten lähdin itse takaisin töihin. Iltapäivällä menin hakemaan koiraa ja leikkaus oli onneksemme sujunut hyvin! Sokan uloin varpaan luu oli paksuuntunut ja se siis myös viittaa luukasvaimeen, joten tuloksena oli käytännössä koko varpaan amputaatio. Kaikki paksuun

Kovan onnen mäyräkoira

Sairastuvalta hyvää päivää - taas kerran. Alle 5 kuukautta sitten kannoin mäyräkoiraa tassu paketissa ulos, putsasin, kuivasin ja tossutin kerta toisensa jälkeen. Kipulääkettä päivittäin ja pieni pelko takaraivossa tuleeko siitä enää koiraa. No tuli siitä, kunnes koitti syksy ja uusi ongelma. Huomasin Sokan vasemmassa etujalassa kannuskynnen yläpuolella (eli ei se varvasjalka) patin ja päätin seurata tilannetta jonkun aikaa. Kyselin vähän ympäriinsä ja sain ohjeeksi kokeilla tehdä siihen pieni reikä ja puristaa mahdollinen mätä pois. No tein reiän, mutta mätää ei tullut vaan ainoastaan hieman verta. Eli vaihtoehdoiksi jäi joko niin paksu mätä, ettei tule pienestä reiästä ulos tai ettei siellä sisällä oikeasti ole mitään mätää vaan ihan kudosta tms. Patissa oli verisuonia ja sitä arvuuteltiin mm. jostain osumasta tulleeksi. Sokkaa patti ei vaivannut, mutta ronkittaessa se oli selkeästi kipeä. Seurasin tilannetta puolisen toista viikkoa kunnes tänään aamulla varasin sitten eläi