Siirry pääsisältöön

Vielä kerran putkeen

Piuha kävi tänään agilitytreeneissä,viimeistä kertaa. Kaapelikoira pääsi juoksemaan putkia ja rimattomia hyppyjä, sillä oli hauskaa.


Piuha kävi läpivalaisussa 10.2, ihan yhteisen hyvän ja oman mielenterveyteni vuoksi, ajatuksena vain varmistaa, että kaikki on hyvin. Piuhalta kuvattiin lonkat, kyynärät ja selkä. Se tarvitsi kolme piikkiä, että viimein simahti, silti se yritti yllättävistä kolahduksista ponkaista pystyyn.

Kuvanneen eläinlääkärin mielestä kaikki näytti hyvältä, nyt vähän yli kk jälkeenpäin perjantaina tuli kennelliiton lausunnot lonkista ja kyynäristä:

A/A ja 1/2

Voin valehtelematta sanoa että järkytyin, itkin ja olin (olen edelleen) surullinen. Olin aikaisemmin kyllä miettinyt, että mitä sitten tapahtuu jos koira ei olekaan terve, mutta en ajatellut että tässä kävisi oikeasti näin.

Tämän lausunnon myötä meidän elämä tulee muuttumaan jonkin verran, Piuhalle etsitään sopiva nivelravinne ja turhaa etupään rasitusta vältetään. Tästä päästään sitten siihen mikä koiran terveyden jälkeen liikuttaa mua eniten, niin pinnalliselta kuin se ehkä kuulostaakin: me ei voida enää harrastaa agilityä.

Piuhasta tulee tokokoira. En tiedä mitä tekisin jos kaikki harrastukset olisi pitänyt sulkea tämän takia pois, koira kyllä todennäköisesti kestäisi tavallisen kotikoiran elämän, mutta en ole varma kestäisinkö sitä itse. Samalla varmaan tehdään niin, että myös FH-jälkeä lukuunottamatta kaikki PK-lajit suljetaan pois ainakin kisamielessä tottisosuuden hyppyesteen takia.

Mua turhauttaa jonkin verran, turhauttaa menetetyt työtunnit, mutta turhauttaa myös se, että olen surutta aksannut rikkinäisen koiran kanssa. Onneksi kuvaaminen oli itsestäänselvyys mulle, eikä sitä jätetty tekemättä vaan siksi että " ei tää oo jalostuskoira". Nyt odotellaan vielä selkälausuntoja.

Netta ja pojat kävi reilu viikko sitten kylässä



Kommentit

  1. Voi ei. Tiedän niin tuon tunteen, kun joku rakas harrastus joudutaan jättämään pois. Meillä se vaan oli Glorian kanssa toko, jonka eteen oltiin tehty mielettömästi töitä. Kroppa vaan sanoi, että enää ei kykene nopeisiin luoksareihin ja hyppyihin. Joku muu olisi varmaan jatkanut, koska mitään ontumista tai selkeää vaivaa ei ollut. Omaan intuitio vaan kertoi, että nyt on aika jäädä pois tokokentiltä. Meillä jäi höpöpöpö lajiksi rallytoko, jota jatketaan siihen asti kun kropan kanssa voi. Sen jälkeen on Glorian aika jäädä eläkkeelle. Toivottavasti teillä on useita terveitä vuosia edessä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jep, meillä nyt onneksi jäi vielä harrastusvaihtoehtoja jäljelle vaikka oma rakas laji nyt jääkin pois. Oman tuntemuksen mukaan mäkin olen yrittänyt mennä, vaikka kovasti epätoivoissani ehdin jo ajatella että mitä jos tää ei ookkaan mitään vakavaa ja mitä jos kysyisin ihmisiltä mielipiteitä siitä, että rajoittaako tää oikeesti meidän harrastuksia. Mutta ei siinä olisi ollut mitään järkeä kun tiedän itsekin että tää ehdottomasti on rajoittava tekijä.

      Gloriankin tilanne on ikävä :( Toivotaan teillekin mahdollisimman paljon terveitä vuosia ja ettei mitään ontumista tai vaivaa koskaan edes ilmenisi! :)

      Poista
  2. Eikää.. Me myös jouduttiin viime kesänä jättämään agility ja pk-lajit juurikin hyppyjen takia pois kokonaan meidän harrastuslistalta. Harmitti kyllä ja harmittaa edelleen, kun koira kävi kuvaukissa tuloksena oli D/C ja 0/0 mutta eläinlääkärin mukaan agilityä pystyttäisiin harrastaa sillä vain lonkkamalja oli niin matala että lonkat olivat tuota luokkaa. Eipä ne sitten 2 vuotta pidempään kestänytkään ja oli kyllä niin syyllinen olo sen jälkeen. Onneksi on nyt pysynyt kivutta vuoden kotikoirana. Enskuussa käydään uusinta kuvauksissa vielä varmuudelta, ettei ole lisää mitään hajonnut. Kamala tunne todellakin. Mutta tsemppiä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, se on aina todella ikävää kun paljastuukin, ettei koiralla ole kaikki kunnossa ja koiran terveyden lisäksi joutuu luopumaan harrastuksista. Toivottavasti teillä tilanne ei ole kuitenkaan mennyt pahemmaksi! :)

      Poista
  3. Harmillista. :( Vilkaisin koiranettiä ja pentueesta ei muita ilmeisesti ole kuvattu, mutta toivottavasti käyttäysivät hekin koirat kuvissa, niin näkisi senkin, onko Piuha harmillinen poikkeus pentueessa vai onko muillakin vikaa. Onneksi lonkat olivat kuitenkin terveet. :) Vaikka jäljestys sinänsä ei rasita luustoa, niin hieman etukumara asento rasittaa etuosaa jonkin verran, joten lihashuollosta kannattaa pitää hyvä huoli, etteivät lihaskivut yhdisty tai tuo lisää nivelvaivoihin. Mukavia kevätpäiviä Piuhalle, kaunis on hän. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tätä mäkin pohdin - siis jäljestyksen rasittavuuta. Hidas vauhti ja maavainu, jolloin asento väistämättä tulee rasittamaan jonkin verran etuosaa, ei ehkä ole se otollisin. Mutta uskon tosiaan, että kun lihashuolto on mukana niin ei tule aiheuttamaan ongelmia :)

      Ja joo, minäkin toivon todella että muutkin kuvattaisiin, käsittääkseni suurinosa niistä kuitenkin on tavallisia kotikoiria, eikä intressi kuvauttamiseen välttämättä ole silloin niin suuri. Ehkä tämä Piuhan kuvaustulos vähän rohkaisisi :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jalkapotilaan elämää

Voi, voi tätä elämää Sokan jalka on lähtenyt hienosti parantumaan, kunnes eräänä aamuna tossu lähti lenkillä kahdesti jalasta ja sen vuoksi jalkaa huuhdellessani ja kuivatessani huomasin että ihosta oli lähtenyt kenties kuivaamisen yhteydessä pala irti tikkeineen päivineen. Onneksi se oli aika pintapuolinen pala, mutta altistaahan se siltikin jalkaa pöpöille tavallista enemmän. Mielestäni päästiin aika helpolla haavan kanssa, se parani varsin siististi. Pieni kuvakokoelma toipumisen varrelta: Patologin lausunto tuli leikkausviikon perjantaina (tosi nopeasti kun 14vrk oli arvio). Tuloksena kasvainmuutos, mutta todennäköisesti hyvälaatuinen ja uusiutumis- ja etäpesäkeriski on varsin pieni Patologin lausunto : "Ihomuutos etujalasta: Ekstramedullaarinen plasmasytooma Näytteessä todettiin tiiviisti pakkautuneista kohtalaisen pleomorfisista pyörösoluista koostuva, varsin tarkkarajainen kasvainmuutos. Tuumorisolujen joukossa todetaan varsin suurikokoisia kasvainsoluja, joist

Sokan varvaspäiväkirja #1

Sokan kauan sitten irronnut kynsi päätti tänä vuonna alkaa kasvamaan. Käytiin eläinlääkärissä, kynsi nyrhittiin ja sen alta löytyi epämääräinen kasvu, eli toisin sanoen poistuttiin lekurista luusyöpäepäilyn kera. Kynnessä ei ollut edes verisuonitusta ja se kasvoi haperona ja paksuuntuneena. Saatiin aikaa miettiä, että otetaanko jalasta ensin rtg ja sitten kynnen poisto, vai suoraan poisto. Erinäisten sattumusten vuoksi (pakollisia koirien yökyläilyjä hoitopaikoissa) päästiin vasta nyt useamman viikon jälkeen sitten itse toimenpiteen äärelle. Tänään oli sitten se päivä. Sokalle oli tarkoitus tehdä vähintään osittainen varvasamputaatio, että kynsi saataisiin pois. Vein Sokan aamupäivällä vastaanotolle, se rauhoitettiin ja sitten lähdin itse takaisin töihin. Iltapäivällä menin hakemaan koiraa ja leikkaus oli onneksemme sujunut hyvin! Sokan uloin varpaan luu oli paksuuntunut ja se siis myös viittaa luukasvaimeen, joten tuloksena oli käytännössä koko varpaan amputaatio. Kaikki paksuun

Kovan onnen mäyräkoira

Sairastuvalta hyvää päivää - taas kerran. Alle 5 kuukautta sitten kannoin mäyräkoiraa tassu paketissa ulos, putsasin, kuivasin ja tossutin kerta toisensa jälkeen. Kipulääkettä päivittäin ja pieni pelko takaraivossa tuleeko siitä enää koiraa. No tuli siitä, kunnes koitti syksy ja uusi ongelma. Huomasin Sokan vasemmassa etujalassa kannuskynnen yläpuolella (eli ei se varvasjalka) patin ja päätin seurata tilannetta jonkun aikaa. Kyselin vähän ympäriinsä ja sain ohjeeksi kokeilla tehdä siihen pieni reikä ja puristaa mahdollinen mätä pois. No tein reiän, mutta mätää ei tullut vaan ainoastaan hieman verta. Eli vaihtoehdoiksi jäi joko niin paksu mätä, ettei tule pienestä reiästä ulos tai ettei siellä sisällä oikeasti ole mitään mätää vaan ihan kudosta tms. Patissa oli verisuonia ja sitä arvuuteltiin mm. jostain osumasta tulleeksi. Sokkaa patti ei vaivannut, mutta ronkittaessa se oli selkeästi kipeä. Seurasin tilannetta puolisen toista viikkoa kunnes tänään aamulla varasin sitten eläi